Tentoonstelling: Bonaparte aan de Schelde, 1794-1814 (Antwerpen, Museum aan de Stroom)

BonaparteBonaparte aan de Schelde
Antwerpen in een Franse stroomversnelling, 1794-1814

Meer info hier.

Vive Napoleon?! Antwerpen is tussen 1794 en 1814 onder Frans bestuur. Die korte periode heeft een grote impact op de Scheldestad en het leven van de sinjoren.

Zeker wanneer Napoleon zich vanaf 1803 met de zaak gaat bemoeien.

De kleine korporaal heeft grote ambities. Hij geeft Antwerpen een cruciale plek binnen zijn Europese veroveringsplannen. Het wordt de belangrijkste oorlogshaven van zijn keizerrijk. En zie: alles verandert. De haven telt na twee magere eeuwen weer mee in de wereldhandel. Ze floreert en breidt uit.

De twee grote dokken rond het MAS, het Bonapartedok en het Willemdok, zijn belangrijke overblijfselen uit die Franse periode. Ze worden het begin van de ‘moderne’ haven. De 200ste verjaardag van de opening van het Willemdok (°1813) is de feestelijke aanleiding voor een overzicht van twee wervelende decennia uit het leven van Antwerpen. De stad raakt in een economische stroomversnelling maar betaalt daarvoor een zware tol. Ze leeft in een permanente staat van oorlog.

Wat hebben de Fransen gerealiseerd? Wat waren ze nog van plan? En hoe hebben die 20 jaar Frans bestuur de dynamiek en de aanblik van de havenstad veranderd? ‘Bonaparte aan de Schelde’ puzzelt de bijzondere erfenis samen aan de hand van schilderijen, prenten, kaarten, scheepsmodellen en archiefstukken.

Van 23 maart tot 30 juni 2013 in het MAS.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s