1813: een nationale mythe? (SPUI25)

logo-spui25.jpg-kleinEen gesprek over de vraag hoe de gebeurtenissen van 1813-1815 (‘de vestiging van de Oranjemonarchie’) het beste herdacht zouden kunnen worden in 2013-2015. Met Henk te Velde, Paul Knevel en Matthijs Lok. Moderator is Marleen Rensen.

Na een ballingschap van ruim achttien jaar landde de Prins van Oranje op 30 november 1813 op het strand van Scheveningen. In de woelige jaren 1813-1815 werd vervolgens het Veren

igd Koninkrijk der Nederlanden onder koning Willem I gevestigd. In 2013-2015 wordt het ontstaan van het Koninkrijk op nationale schaal herdacht als het begin van het Nederlandse moderne democratische bestel. De verhou

ding tussen deze officiële herdenking en de geschiedwetenschap is echter problematisch. Enerzijds zorgt de herdenking van 1813-1815 voor veel aandacht voor een periode de doorgaans niet in de publieke en wetenschappelijke aandacht staat. Anderzijds staat de officiële visie op ‘1813’ als een nieuw begin van onze moderne democratie op gespannen voet met een deel van het wetenschappelijk onderzoek naar deze periode die juist de continuïteit met de voorgaande Bataafse en Napoleontische verleden benadrukt. Ook kunnen grote vraagtekens gesteld worden bij het democratische gehalte van het bewind van Willem I en de expliciete relatie die gelegd worden tussen de democratie en de Oranjemonarchie.

De vraag in het debat is welke rol de geschiedwetenschap moet aannemen: de afzijdige rol van kritische observator of juist de positieve benadering van de participerende wetenschapper? Bredere vragen die in het debat aan de orde kunnen komen is de vraag in hoeverre ‘1813’ een nationale mythe vormt en wat de beste wijze is om de vestiging van het koninkrijk te herdenken.

Organisatie: SPUI25, in samenwerking met de Faculteit der Geesteswetenschappen (UvA)
Waar: Spui 25 (Amsterdam)
Wanneer: Donderdag 16 mei 2013: 20:00-21:30

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s