Lezing: Margaret Jacob, “De erfenis van de Verlichting” (8 mei 2014, Nijmegen)

pjacobNaar aanleiding van het verschijnen van haar nieuwe boek, The First Knowledge Economy. Human Capital and the European Economy, 1750-1850 (Cambridge), zal Verlichtingshistorica Margaret C. Jacob (UCLA) op donderdagavond 8 mei 2014 een lezing geven getiteld De erfenis van de Verlichting. De lezing wordt georganiseerd door het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen, en vindt plaats om 20u in Huize Heyendael (Radboud Universiteit, Geert Grooteplein 9a, Nijmegen). Meer informatie, inclusief de mogelijkheid tot registratie, vindt u hier.

Wat moeten we aan met de erfenis van de Verlichting? De Amerikaanse Verlichtingshistorica Margaret Jacob verzet zich tegen dogmatische interpretaties van de Verlichting waarin vooral de nadruk ligt op rede, vooruitgang en totale secularisering. Ze bepleit het belang van openstelling, (radicale) discussie en mensenrechten. Die vormen in haar ogen de basis die de Verlichting heeft gelegd voor de democratisch-egalitaire samenleving.

Margaret Jacob is hoogleraar Geschiedenis aan de University of California, Los Angeles. Ze heeft veel gepubliceerd over onorthodoxe denkers in de 17e en 18e eeuw, over industrialisering en de wetenschappelijke revolutie, en over de ideologische consequenties hiervan. Haar specialisaties zijn wetenschapsgeschiedenis en intellectuele geschiedenis. Margaret Jacob is zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van Nederland.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s