Seminar: Margaret Jacob, “The First Knowledge Economy” (8 mei 2014, Nijmegen)

jacob_first_knowledge_economyOp donderdagmiddag 8 mei 2014 organiseert het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen een seminar met Verlichtingshistorica Margaret Jacob (UCLA). De workshop vindt plaats naar aanleiding van het verschijnen van Jacobs boek The First Knowledge Economy. Human Capital and the European Economy, 1750-1850 (Cambridge). Meer informatie, inclusief de mogelijkheid tot registratie, vindt u hier.

Kenniseconomie is een modern slagwoord. Volgens economen en politici is niets zo belangrijk voor een bloeiende economie als onderwijs en wetenschap. Is dat een nieuwe gedachte? De Amerikaanse historica Margaret Jacob meent van niet.

In haar boek The First Knowledge Economy (2014) onderzoekt Jacob het ontstaan van de Industriële Revolutie in Groot-Brittannië (1750-1850). Ze benadrukt hoe belangrijk kennis hierbij was: wetenschap, techniek en vernieuwend onderwijs waren volgens haar het geheim achter de industrialisering. Ook verklaart ze waarom Nederland en andere landen aanvankelijk zo achterliepen in deze revolutionaire ontwikkeling.

Margaret Jacobs onderzoek werpt kortom een nieuw licht op de betekenis van kennis als de motor van moderne economieën.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s