Lezing: Rick Honings, “Bilderdijk Superstar” (Haarlem, 12 december 2014)

flyer_Bilderdijk2014Willem Bilderdijk (1756-1831) woonde de laatste vier jaar van zijn leven in Haarlem. In navolging van Leiden, waar de Huizinga-lezing gehouden wordt, organiseert de Stichting Bilderdijk Haarlem sinds 2006 tweejaarlijks de Bilderdijk-lezing. Eerdere lezingen werden gehouden door Piet Gerbrandy, Marita Mathijsen, Peter van Zonneveld en Eric Moormann.

Rick Honings, Neerlandicus en gelauwerd biograaf van Willem Bilderdijk, verzorgt dit jaar de vijfde Bilderdijk-lezing getiteld Bilderdijk Superstar. Bilderdijk werd door tijdgenoten gezien als de belangrijkste dichter van zijn tijd. Men noemde hem de Hollandse Homerus, de tweede Vondel en de vaderlandse Goethe. Met zijn opvallende en excentrieke imago – dat van de arme, melancholische, bijna-dode, maar goddelijk geïnspireerde dichter – groeide hij uit tot een negentiende-eeuwse celebrity. Rondom Bilderdijk zag men bovendien allerlei vroege vormen van fancultuur ontstaan.

U kunt 12 december een lezing verwachten over haarplukken, relieken, verzamelaars, dwepers, literaire toeristen en de drijfveren van de ware Bilderdijk-fan. Het is inmiddels traditie dat na de lezing een hedendaags dichter een hommage brengt aan de wonderlijke alleskunner Bilderdijk. Na Adriaan Jaeggi, George Moormann en Adriaan van Dis is dit keer de beurt aan dichter en tekenaar Wim Hofman. Na afloop zal er een krans worden gelegd op het graf van Bilderdijk.

De flyer kan u hier downloaden.

Ter gelegenheid van de vijfde Bilderdijk-lezing zal er op 12 december ook een ‘glossy’ verschijnen getiteld WILLEM.

Voor meer info zie ook: www.bilderdijk.org.

Bilderdijk Superstar
met Rick Honings, Wim Hofman en de Teisterband
Datum: 12 december 2014- 16.30 uur
Locatie: Grote of St. Bavokerk op de Grote Markt in Haarlem
Entree: gratis. Graag reserveren via info@bilderdijk.org

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s