Lezing: Justin E.H. Smith, “The gravity of satire” (Rotterdam, 27 november 2015)

1b4f3d59-dce7-4c87-b544-0110f3f2952aEen van de meest spraakmakende filosofen van dit moment, Justin Erik Halldór Smith, komt naar Rotterdam voor de tweejaarlijkse Pierre Bayle Lezing. Onder de titel The Gravity of Satire: Freedom and Offense after Charlie Hebdo zal hij een genealogie geven van de satire als literair verschijnsel. Een nadere analyse van de ontstaansgeschiedenis van de satire kan volgens Smith de impasse doorbreken in het debat tussen gelovigen die respect verlangen voor heilige teksten en critici die uit naam van de Verlichting de vrijheid eisen om die teksten te lachen.

Justin Erik Halldór Smith (1972) heeft zowel een Amerikaans als een Canadees paspoort. Hij studeerde aan de Universiteit van Californië en promoveerde in 2000 aan Columbia University. Sinds twee jaar is hij als hoogleraar filosofie verbonden aan de Univertsiteit van Parijs Diderot. In korte tijd is hij uitgegroeid tot een van de meest spraakmakende ideeënhistorici van zijn generatie. Na een veelgeprezen boek over Leibniz (Divine Machines, 2011), publiceerde hij een verbluffende studie over vroegmodern racisme (Nature, Human Nature, and Human Difference, 2015) en binnenkort verschijnt zijn The Philosopher: A History in Six Types. Voor 2018 staat A Global History of Philosophy gepland. Justin Smith beheerst tien talen, waaronder het Sanskrit en het Russisch, en hij publiceert o.a. in Harper’s Magazine, The New York Times en op zijn blog. Klik hier voor een recent artikel van zijn hand.

Sinds 1990 organiseert de Pierre Bayle Stichting de tweejaarlijkse Pierre Bayle Lezing in Rotterdam. Vooraanstaande geleerden en intellectuelen laten hun licht schijnen over brandende maatschappelijke kwesties. De afgelopen jaren werd de Pierre Bayle Lezing gehouden door onder anderen Martha Nussbaum, Jonathan Israel, Kwame Appiah en Susan Neiman.

De Pierre Bayle Stichting is genoemd naar de Franse protestantse filosoof, historicus en criticus die in 1681 vanuit Frankrijk naar Rotterdam uitweek om zijn kritische beschouwingen te kunnen blijven schrijven. Deze wegbereider van de Verlichting volgde met kritische blik de wetenschappelijke denkbeelden en ontwikkelingen van zijn tijd. De keuze voor zijn naam houdt verband met Bayle‘s aanhoudende pleidooien voor religieuze tolerantie in het bijzonder en zijn wijsgerige en wetenschappelijke analyse van de cultuur in het algemeen. Tolerantie, kritische zin en ruimdenkendheid zijn waarden die de Pierre Bayle Stichting koestert en stimuleert.

Wanneer: 27 november 2015, 20u
Waar: Arminius, Museumpark 3, Rotterdam
Taal: Engels
Entree: €5, reserveren dient hier te gebeuren

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s