Nazatendag: “Samenkomst nazaten van 18e-eeuwse revolutionairen” (De Haag, 20 november 2015)

NazatendagOp 20 november 2015 organiseert het Mediafonds 1800 in de Oude Zaal van het Binnenhof in Den Haag een uniek historisch en nog niet eerder vertoond evenement plaats: een samenkomst van de nazaten van de eerste, in 1796 democratisch gekozen volksvertegenwoordigers van Nederland, van wie velen behoren tot de (Napoleontische) adel, en hun patriotse achterban.

Hoofdgast is Rob van der Capellen, nazaat van Johan Derk van der Capellen tot den Pol die in 1781 met zijn pamflet Aan het volk van Nederland aan de wieg stond van de Bataafse revolutie en wiens graf in 1787 door aanhangers van de Oranjes werd opgeblazen.

Het Mediafonds 1800 is een stichting die zich ten doel stelt meer aandacht te genereren voor de periode rond 1800. De ‘Nazatendag’ vormt een relevante aanvulling op de viering van tweehonderd jaar koninkrijk. Hoewel het koninkrijk van 1815 geldt als het begin van het moderne Nederland, laat de geschiedenis zien dat veeleer de Bataafse Republiek uit 1795 die eretitel verdient. Dankzij de revolutionaire Bataven kwam er een eerste democratisch parlement in 1796, een eerste grondwet in 1798 en een scheiding tussen kerk en staat. Hoog tijd om de eerste brengers van de democratie een plaats te geven in de officiële nationale herinnering.

Tijdens een paneldiscussie onder leiding van Nelleke Noordervliet zullen de nazaten van de eerste parlementariërs discussiëren over de periode waarin hun voorouder(s) deel uitmaakte(n) van de Patriottenbeweging/het eerste parlement van de Bataafse Republiek en over de herinneringen die er binnen hun families (voort)leven over dit deel van de geschiedenis, en ook over wat er bewaard is gebleven aan historisch materiaal in de vorm van particuliere archieven of objecten.

Het volledige programma kan u hier downloaden.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s