Lezing: Jordy Geerlings “Een Nijmeegse staatsgreep in de pruikentijd” (Nijmegen, 12 december 2015)

Nijmegen1795In de nacht van 11 op 12 december 1795 trok een groep met stokken gewapende mannen Nijmegen binnen. Ze waren verontwaardigd en ongeduldig, en ze waren gekomen om hun rechten op te eisen. Wat ze vervolgens deden was nog nooit gebeurd in de geschiedenis van de stad. Ze pleegden een staatsgreep!

Van nu af aan was de gehele stad onder hun controle, en de rest van het land had het nakijken. De strijd was echter nog niet helemaal gestreden….
220 jaar na dato, op 12 december 2015, geeft historicus Jordy Geerlings van de Radboud Universiteit een lezing over de betekenis van dit bijzondere voorval. Vervolgens gaat hij in discussie met dr. Joost Rosendaal.

Deelname is gratis.

Wanneer: 12 december 2015, 15:00 uur
Waar: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Mariënburg 26, 6511 PS Nijmegen

Wie: Jordy Geerlings is als onderzoeker verbonden aan de Radboud Universiteit. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de 18e eeuw, en heeft een bijzondere interesse in de radicale denkers en revolutionairen van die tijd. Zijn huidige onderzoek gaat over de opkomst van katholieken in de genootschappen van de Republiek.

Joost Rosendaal is onder andere bekend vanwege meerdere bestsellers over de Patriottenbeweging en het bombardement van Nijmegen in 1944. Hij is universitair docent bij de afdeling geschiedenis van de Radboud Universiteit.

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s