Lezing: Jan van Acker “Tussen pruik en helm. Veurne in de 18de eeuw” (3 december 2015, Veurne)

Op 3 december 2015 geeft Jan Van Acker een lezing over het achttiende-eeuwse Veurne (België).

In 1700 maakte Veurne deel uit van het Franse koninkrijk van Lodewijk XIV. Een eeuw later was de stad opnieuw Frans, nu binnen het keizerrijk van Napoleon. Daartussen behoorden de stad en de regio tot het Oostenrijkse Rijk, op 4 jaar bezetting van opnieuw de Fransen na. Die Oostenrijkse periode wordt meestal als een bloeiperiode beschouwd, hoewel Veurne een Hollands garnizoen moest tolereren binnen zijn grenzen. In die pruikentijd waren militairen dus nooit ver weg.

Jan Van Acker belicht een aantal aspecten van die 18de eeuw. Hij baseert zich op recente publicaties, vooral in Biekorf, om te schetsen hoe onze voorouders op een aantal evoluties reageerden. Hoe een Nederlandse protestantse predikant zich bekeerde en hoe een Engelse crimineel op de vlucht hier aan zijn einde kwam. Hoe de magistraten bestuurden en reageerden op de diverse regimewisselingen. Hoe smokkel en transport innig verbonden waren en hoe met fiscale spitstechnologie gereageerd werd op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsstrijd. En hoe de vele kloosters op het einde van de eeuw stilaan uit het stadsbeeld verdwenen en er uiteindelijk een geheel Nieuw Regime ingericht werd

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Bibliotheek van Veurne in het kader van de viering van de 125ste verjaardag van het West-Vlaamse tijdschrift voor geschiedenis, archeologie, taal- en volkskunde Biekorf.

Wanneer: Donderdag 3 december 2015, 20u
Waar: De raadszaal van ‘de Seylsteen’, Sint-Denisplaat 16, Veurne
De toegang is gratis. Achteraf wordt u een drankje aangeboden.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s