Zopas verschenen: Hanneke Ronnes (ed.), “De herinneringen van Jan Willem Kumpel (1757–1826)”

kumpelOp 18 december 2015 werd in Amsterdam het boek De herinneringen van Jan Willem Kumpel (1757–1826): Het rampspoedige leven van een Amsterdams jurist, publicist en Orangist voorgesteld. Het boek is geredigeerd door Hanneke Ronnes en bevat Kumpels memoires, voorzien van een inleiding en annotaties.

De Amsterdammer Jan Willem Kumpel (1757-1826) stond al jong in de schijnwerpers als een ambitieus en getalenteerd dichter. Hij genoot de bescherming van de Oranjes en was de boezemvriend van Willem Bilderdijk. Het duurde echter niet lang voordat hij in de uitermate gepolariseerde samenleving, gekenmerkt door de strijd tussen Patriotten en Orangisten, door beide partijen geridiculiseerd werd als een leugenaar en een mislukkeling. Kumpel maakte schulden, provoceerde, dreigde en blunderde; hij verloor zijn vrienden, moest vluchten, kwam terug en belandde tenslotte in de Amsterdamse gijzeling. Een opmerkelijk gegeven is het feit dat hij zelf uitgebreid schreef over zijn val. Geboren in een rijk middenstandsgezin stierf hij zeventig jaar later berooid en gedesillusioneerd in het werkhuis van Amsterdam.

Meer informatie vindt u hier.

Hanneke Ronnes (ed.), De herinneringen van Jan Willem Kumpel (1757–1826): Het rampspoedige leven van een Amsterdams jurist, publicist en Orangist. 
Uitgeverij Verloren
158 blz.
ISBN: 9789087045487

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s