Zopas verschenen: Laurence Sterne, “Misbruik van het geweten”

misbruik van het geweten_klein-website-folderJe herkent het bij de manipulerende bankier, de zelfgenoegzame vrek en de arrogante libertijn. Maar herken je het ook bij jezelf, het zelfbedrog dat voor een schoon geweten zorgt? Dit is de vraag die Laurence Sterne stelde in zijn preek Misbruik van het geweten. Hij schreef de tekst in 1750 voor een gezelschap van juristen en verwerkte deze later in zijn meesterwerk Tristram Shandy. Beide versies zijn in deze bundel opgenomen. Voltaire citeerde de preek van Sterne uitvoerig in zijn Filosofisch Woordenboek, waarna de tekst een klassieke status kreeg. 

Misbruik van het geweten is vertaald door Piet Verhoeff, het inleidend essay is geschreven door filosoof en Sternekenner R.P. Bosch.

Piet Verhoeff  studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit Amsterdam en was  hoofddocent  Engels aan de Universiteit Utrecht, met als specialisatie Vertalen. Van Laurence Sterne vertaalde hij eerder o.a. Brievenen het dagboek aan Eliza (Athenaeum-Polak & Van Gennep)

R.P.Bosch studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de Universiteit Utrecht op een studie over Laurence Sterne. Literaire bekendheid kreeg hij met 84 Namen – een filosofiegeschiedenis, ‘een filmische roman met een wervelend en knap gecomponeerd plot’ (tijdschrift Filosofie 2015)

Laurence Sterne, Misbruik van het geweten. 
Uitgeverij Panchaud
87 blz.
ISBN: 978-90-820779-5-7
13,50 €

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s