Symposium: “Literaire canonvorming in de vroegmoderne tijd” (Amsterdam, 13 oktober 2016) (update)

LvDeinsenTer gelegenheid van de nieuwe boekenreeks Rijksmuseum Studies in History en de lancering van de website schrijverskabinet.nl organiseert het Rijksmuseum een symposium rond het thema literaire canonvorming in de vroegmoderne tijd.

De canon van de literatuur, de lijst met de belangrijkste schrijvers en werken uit de Nederlandse letteren, houdt geregeld de gemoederen bezig. Lijstjeswoede en canonverkiezingen zijn van alle tijden. In de achttiende eeuw ontstaat misschien wel het meest opmerkelijke initiatief tot canonvorming uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis: het Panpoëticon Batavûm, een houten kabinet waarin de portretjes van ruim driehonderd Nederlandse dichters en dichteressen worden opgeborgen.

Als Johan Huizinga Fellow deed Lieke van Deinsen (bestuurslid van de Werkgroep 18e Eeuw) onderzoek naar deze unieke verzameling portretten. Haar bevindingen vonden hun neerslag in het eerste deel van de nieuwe reeks Rijksmuseum Studies in History.

Het symposium gaat door in het Auditorium van het Rijksmuseum, van 15u tot 17u. Aanmelden is verplicht.

Meer informatie, inclusief de mogelijkheid u aan te melden, vindt u op de site van het Rijksmuseum. U kunt zich aanmelden tot 1 oktober 2016.