Zopas verschenen: Lieke van Deinsen, “The Panpoëticon Batavûm” & schrijverskabinet.nl

rijks_sih_panpoeticum_cover_23sep16_v5Op 13 oktober 2016 stelde Lieke van Deinsen (Radboud Universiteit & Rijksmuseum) in het Rijksmuseum haar boek The Panpoëticon Batavûm. The Portrait of the Author as a Celebrity en de website www.schrijverskabinet.nl gepresenteerd.

Het Panpoëticon Batavûm was een achttiende-eeuws kabinet waarin de portretten van meer dan 300 Nederlandse schrijvers waren opgeborgen. Deze opmerkelijke verzameling werd gestart door de welvarende Amsterdamse schilder Arnoud van Halen (1673-1732) omstreeks 1700. Het Panpoëticon leverde tastbaar bewijs van de veerkracht van de Nederlandse literatuur in een periode die vaak is beschreven in termen van verval, verfransing en het verlies van culturele eigenheid. Hierin schuilt een verklaring voor de populariteit van de collectie, die in de loop van de achttiende eeuw honderden bezoekers kreeg en het onderwerp vormden van verschillende boeken en gedichten. De verzameling viel in de negentiende eeuw uit elkaar. Tegenwoordig zijn 82 van de oorspronkelijke portretjes te zien in het Rijksmuseum.

De website www.schrijverskabinet.nl richt het verloren houten kabinet weer op in een digitale vorm. De site bevat naast een korte geschiedenis van het Panpoëticon, een digitale reconstructie van het houten kabinet en een overzicht van alle auteurs die aanwezig waren in het ‘Pan’ ook ruim 125 essays waarin de veelal onbekende auteurs opnieuw worden geïntroduceerd. Bijna vijftig onderzoekers uit Nederland en Vlaanderen leverden bijdragen voor de site.

De initiatiefnemers van http://www.schrijverskabinet.nl zijn bovendien op zoek naar onbekende Pan-portretten. Heeft u nog een klein ovalen portretje van circa 11 x 9,5 cm op zolder liggen waarop een vroegmoderne dichter staat afgebeeld? Of kent u de verblijfplaats van ontbrekende portretten uit de verzameling? Neemt u dan vooral contact op met Lieke van Deinsen via liekevandeinsen@gmail.com!

The Panpoëticon Batavûm. The Portrait of the Author as a Celebrity (isbn 978-94-91714-94-8) is het eerste deel van de nieuwe reeks Studies in History van het Rijksmuseum.