Congres: “Histories of Healthy Aging” (Groningen, 21-23 juni 2017)

HHA-logoVan 21 tot en met 23 juni 2017 vindt aan de Universiteit van Groningen het congres Histories of Healthy Ageing plaats.
Healthy Ageing, ofwel de vraag hoe we zo gezond mogelijk oud kunnen worden, is dé uitdaging van deze tijd, horen we overal in de media. Immers, nooit eerder hadden we te maken met zo’n grote vergrijzing.
 
Maar healthy ageing is van alle tijden. Niet alleen nu willen mensen graag gezond, vitaal en succesvol oud worden, dit was vroeger niet anders. Sterker nog, de elementen die nu worden gezien als de sleutelingrediënten van healthy ageingwaren al prominente factoren in de geneeskunde vóór 1800. Pas vanaf de negentiende eeuw ging de nadruk in de geneeskunde steeds meer op ziekte en genezing liggen, dan op preventie en gezondheid. En met de komst van het laboratorium en het ziekenhuis raakte de vraag naar ons welbevinden steeds verder naar de achtergrond.
 
Het congres Histories of Healthy Ageing in Groningen onderzoekt hoe men met name in de vroegmoderne tijd gezond ouder probeerde te worden. Veel sprekers, zoals Rina Knoeff, Elizabeth Williams, Marieke Hendriksen, James Kennaway en Ruben Verwaal kijken naar gezondheid en ouder worden in de achttiende eeuw aan de hand van onderwerpen als het weer, dieet, schoenen, borstvoeding en de gemoederen.
 
Keynote speakers:
  • Rina Knoeff (Groningen) on Airs, Waters & Places
  • Elizabeth Williams (Oklahoma) on Food & Drink
  • Onno van Nijf (Groningen) on Exercise and Rest
  • William Maclehose (UC London) on Sleeping and Waking
  • Michael Stolberg (Würzburg) on Excretion and Retention
  • Irina Metzler (Swansea) on Passions of the Soul
Voor meer informatie, zie: historiesofhealthyageing.nl