‘De kunst van het liegen in de achttiende eeuw’ (17-18 januari 2014)

tafreel1720

Op 17 en 18 januari 2014 organiseert de Werkgroep 18e Eeuw in de Doopsgezinde Singelkerk in Amsterdam het congres De kunst van het liegen. Veertien wetenschappers uit binnen- en buitenland laten twee dagen lang zien hoe de achttiende-eeuwer dankbaar gebruik maakte van zijn creatieve gaven om anderen om de tuin te leiden. Niet alleen de allerarmsten maakten zich schuldig aan malafide praktijken. Op de luxe buitenplaatsen van de welgestelden en op de beursvloer werd eveneens schaamteloos opgelicht. ‘Spelen’ met de eigen of met andermans identiteit lijkt ook een geliefde hobby te zijn geweest. En dan hebben we het nog niet gehad over alle intellectuelen en broodschrijvers die complete sprookjes uit hun pen tevoorschijn toverden in dienst van een verhaal waar ze vooral zelf baat bij hadden. De grote vraag bij dit alles is hoe alle bedrog zich verhield tot de steeds groter wordende roep om waarheid, eerlijkheid en Verlichting.

U kan het volledige programma hier downloaden.

Belangrijk, congrestalen: op vrijdag 17 januari spreken meerdere buitenlandse gastsprekers (keynotes: historisch letterkundige Jack Lynch en biograaf/documentairemaker/romancier Paolo Cortesi). Deze dag is Engelstalig. Zaterdag 18 januari is een Nederlandstalige dag (keynote: psycholoog Adreas Wismeijer).

Registratie: U kan zich inschrijven voor het congres door u aan te melden via penningmeester@18e-eeuw.nl en door een van onderstaande bedragen over te maken op rekening 5533514 ten name van Werkgroep 18e Eeuw.

IBAN: NL09INGB0005533514
BIC: INGBNL2A
Graag vermelden ‘congres 2014’ en het aantal dagen dagen van deelname.

2 dagen:
– niet-leden: 80€ (student niet-lid 50€)
– leden van de Werkgroep: 50€ (studentleden 30€)

1 dag:
– niet-leden: 40€ (student niet-lid 25€)
– leden van de Werkgroep: 25€ (studentleden 15€)

Bedragen zijn inclusief koffie, thee, lunches, borrel en de rondleiding in Museum Geelvinck.

Bevestiging van de registratie volgt na ontvangst van het bedrag op de rekening van de Werkgroep.

Dit congres wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van de Doopsgezinde Singelkerk. 

Plaats een reactie