Eerdere Burgerhartlezingen

De Burgerhartlezing is genoemd naar de hoofdpersoon uit de brievenroman Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart, geschreven door A. Wolff en E. Deken in 1782. Sara staat model voor een jonge vrouw die ernaar streeft om een zo goed mogelijk burger te zijn. De lezingenreeks heeft als doel een bijdrage te leveren aan het actuele debat over de Verlichting, zoals dit met name na ‘11 september’ en de moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, in Nederland gevoerd wordt.

  • De zesde Burgerhartlezing vond plaats op 3 oktober 2013.  Prof. dr. Céline Spector van de Universiteit van Bordeaux, sprak er over The Sense of Justice: A Realistic Utopia? De volledige tekst van de lezing kan u hier downloaden.
  • De vijfde Burgerhartlezing werd op 4 oktober 2012 gehouden door Prof. dr. Catriona Seth, onder de titel “Nobody’s Children?” Foundlings, Identity and Individual Rights in the Enlightenment. De volledige tekst van de lezing kan u hier downloaden.
  • De vierde Burgerhartlezing over de actualiteit van de Verlichting werd op dinsdag 25 oktober 2011 gehouden door Prof. dr. Lynn Hunt, onder de titel De Verlichting en de oorsprong van religieuze tolerantie. Lees hier meer.
  • De derde Burgerhartlezing over de actualiteit van de Verlichting is op 29 september 2010 gehouden door Prof. Dr. Siep Stuurman, onder de titel De Verlichting en het moderne denken over culturele (on)gelijkheid. Lees hier meer.
  • De tweede Burgerhartlezing over de actualiteit van de Verlichting is op 1 oktober 2009 gehouden door Prof. Dr. Peter-André Alt, onder de titel Schiller and Politics. Perspectives of an Aesthetic Enlightenment. Lees hier meer.
  • De eerste Burgerhartlezing over actualiteit van de Verlichting werd op 1 oktober 2008 gehouden door door Prof. Peter H. Reill, onder de titel De Verlichting opnieuw bezien – Natuur en Cultuur in de late Verlichting. Lees hier meer.

Plaats een reactie