Webinar 6 oktober: ‘Schelmen, Schurken & Schavuiten’

In 2020 gaat het Jaarboek De Achttiende Eeuw op zoek naar achttiende-eeuwse schurken, schelmen en schandalen. Tien auteurs buigen zich over verschillende aspecten van libertinisme, criminaliteit en strafrecht. Ze geven op een vernieuwende manier aandacht aan de meerduidigheid en grilligheid van macht en aan de rol van lichamen, ervaringen en emoties daarbij. De diverse disciplinaire achtergronden van de auteurs zorgen voor een rijk palet aan toegankelijk geschreven nieuwe inzichten in de literatuur, cultuur, instellingen en maatschappij van de achttiende eeuw.

In dit webinar gaat gastredacteur Elwin Hofman in gesprek met drie auteurs die aan het themadossier meewerken. Ze vertellen hun favoriete schurkse, schelmse of schandalige achttiende-eeuwse anekdote en tonen wat die bijdraagt aan onze kennis van de achttiende eeuw.

Elwin Hofman (KU Leuven) leidt het themadossier in en wijst op enkele spannende nieuwe tendensen in de geschiedschrijving van criminaliteit en strafrecht. Hij gaat daarna in gesprek met enkele auteurs.

Dirk Lueb (Universiteit Antwerpen) vertelt hoe Jean Baptiste Peeters in 1803 zijn eerste geschoten haas van het jaar aan zijn opdrachtgever aanbood – en wat ons dat leert over vertrouwensrelaties onder smokkelaars.

Vervolgens vertelt Renée Vulto (Universiteit Gent) hoe de prinsgezinden in 1787 met het lied op de tong en de bijl in de hand ten strijde trokken – en hoe liederen wel vaker de soundtrack van protesten zijn.

Ten slotte heeft Kevin Dekoster (Universiteit Gent) het over een verkrachtingszaak uit 1713, waarin de verdediging het medisch onderzoek door vroedvrouwen aanviel. Dat vertelt ons veel, toont hij, over de strijd om expertise in de vroegmoderne rechtbank.

Na afloop van het gesprek kan ook het publiek vragen stellen aan de auteurs.

Het webinar zal plaatsvinden op dinsdag 6 oktober om 17.00-18.00. Via het onderstaande formulier kunt u zich aanmelden. Na registratie zal u één dag voor de lezing een persoonlijke zoom-link ontvangen.

.

Advertentie