Boekpresentatie! Eleá de la Porte, Vensters op de Verlichting. Achttiende-eeuwse schrijvers, schilders en denkers over hun verlichte eeuw

Wat bedoelen we eigenlijk als we het hebben over de Verlichting? Wat betekent het om verlicht te zijn? Wij geven op die vragen tegenwoordig een heel ander antwoord dan Europese denkers uit de achttiende eeuw zouden hebben gedaan. 

In haar boek Verlichte verhalen. De omgang met het verleden in de Nederlandse Verlichting (Amsterdam University Press, 2023) onderzoekt Eleá de la Porte waarom achttiende-eeuwse Nederlandse auteurs meenden in een verlichte eeuw te leven – en welke historische verhalen ze schreven om die verlichte eeuw te verklaren.

Aan de hand van verschillende (kunst)objecten uit de collectie van Teylers Museum nemen De la Porte en de sprekers het publiek mee naar de wereld van achttiende-eeuwse denkers in Europa en hun uiteenlopende visies op de Verlichting.

Sprekers:

Eleá de la Porte is universitair docent Politieke Geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze is gespecialiseerd in de ideeëngeschiedenis van de Nederlandse Verlichting.

Mart Rutjes is universitair docent Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij richt hij zich op de ideologische en politiek-conceptuele ontwikkelingen in Nederland van de late 18e eeuw tot heden, in een transnationaal perspectief.

Devin Vartija is universitair docent Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de ideeëngeschiedenis van de Verlichting, in het bijzonder over ras en gelijkheid in Engeland, Frankrijk en Zwitserland.

Matthijs Lok is universitair docent Moderne Europese Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in de politieke, culturele en intellectuele geschiedenis van het moderne Europa sinds de achttiende eeuw.

Praktische informatie:

Datum: vrijdag 30 juni

Locatie: Teylers Museum, Haarlem

Aanvang: 15.30 uur 

Inloop vanaf 15.00 uur, aansluitend borrel bij Café ML Haarlem. Voor geïnteresseerden is er om 14.00 uur een rondleiding mogelijk door Pieter Teylers Huis.

Aanmelden voor deze middag kan hier.